Els fruiters: factors de creixement, seguiment i necessitats hídriques
En aquest article es vol donar una resposta general, tenint en compte les consultes recurrents dels usuaris de l’Eina de Reg i recollides per l’Oficina del Regant en la present campanya.

Els arbres fruiters es caracteritzen per tenir el cicle de creixement del fruit com una etapa clau per a l’èxit de la producció. Diversos factors, lligats entre si, influeixen en aquest procés, com la corba de creixement, les necessitats hídriques, la climatologia i la durada del cicle de cultiu. Però cal entrar en certs detalls d’aquests temes per comprendre millor com assegurar un creixement òptim dels fruiters i una producció de qualitat.
Factors que defineixen la durada del cicle de cultiu dels fruiters
La durada del cicle de cultiu dels fruiters està determinada per diversos factors, incloent-hi:
- Espècie i varietat (genètica): Cada espècie fruitera té una durada de cicle de creixement inherent que la caracteritza. Així, veiem que cada varietat té una corba de creixement característica basada en la seva genètica. A més, la data de recol·lecció determinarà que en les varietats primerenques es tingui un creixement més ràpid, mentre que les de recol·lecció tardana el creixement sigui més lent.
- Condicions climàtiques: El clima de la zona de cultiu pot influir en la durada del cicle de cultiu dels fruiters. Les temperatures, les hores de sol, les precipitacions i altres factors climàtics poden afectar el temps que triga l'arbre a passar per les diferents etapes del seu cicle de creixement, com ara la brotació, la floració, la formació del fruit i la maduració.
- Gestió del conreu: Les pràctiques de maneig agrícola, com l’esporga, la fertilització, el reg i el control de plagues i malalties, també poden influir en la durada del cicle de cultiu. Un maneig inadequat pot modificar el cicle de creixement, accelerant o retardant certes etapes de desenvolupament dels fruiters.
- Condicions edàfiques: Les condicions del sòl, com la seva fertilitat, el drenatge, l'estructura i el contingut de nutrients, poden influir en el temps que necessita un arbre fruiter a completar el seu cicle de cultiu. En el cas de sòls més prims, sorrencs o pedregosos, s’escalfen amb més facilitat condicionant el cicle de cultiu.
- Altres factors ambientals: Altres factors ambientals, com ara la presència de pol·linitzadors per a la floració, la disponibilitat d'aigua i l'estrès ambiental, poden influir en la durada del cicle de cultiu dels fruiters.
Seguiment i actuacions durant el cicle de creixement
La tasca més important que cal fer al llarg del cicle de creixement consisteix a fer un seguiment adequat del conreu i realitzar les correccions necessàries per assegurar un desenvolupament correcte. Això ho podem dur a terme seguint una sèrie de recomanacions:
- Observació regular: Fer observacions periòdiques de l'estat dels fruiters. Examinar l'aparença de les fulles, els brots i els fruits per detectar símptomes de problemes sigui per malalties, plagues, carències nutricionals o estrès hídric.
- Manteniment nutrició del sòl: Cal seguir unes bones pràctiques en la fertilització. Fer el pla de fertilització calculat segons les extraccions del cultiu i la producció esperada, així com aportacions en matèria orgànica que confereixen una millora de l’estructura del sòl entre altres beneficis. Això proporcionarà els nutrients necessaris per al cicle de creixement del cultiu en qüestió.
- Gestió de l'aigua: Augmentar o reduir l'aplicació d'aigua segons les necessitats de l'arbre en diferents etapes del seu cicle de creixement. En certs cultius es disposa de resultats contrastats d’estratègies de Reg Deficitari Controlat (RDC) amb resultats de millora en la qualitat del fruit, a més de d’altres avantatges com control en el creixement de brots i l’estalvi d’aigua
- Esporga: Dur a terme esporgues en certs moments del cicle que redueixin el volum de la part aèria de l’arbre, aconseguint menys consum d’aigua en disminuir l’evapotranspiració del cultiu.
Necessitats hídriques dels fruiters al llarg del seu cicle de creixement
Les necessitats hídriques dels fruiters augmenten a mesura que avança el seu cicle de creixement. Els factors que contribueixen a aquest augment són:
- Creixement vegetatiu: A mesura que s’inicia en cicle després del repòs hivernal, l’arbre desenvolupa la part vegetativa arribant a uns màxims, la seva demanda d'aigua augmenta per sustentar l'increment de la biomassa i el desenvolupament de nous brots i fulles.
- Floració i quallat del fruit: Durant la floració i la formació del fruit, l'arbre requereix una adequada hidratació per als processos de pol·linització, fecundació i desenvolupament del fruit tinguin lloc adequadament, però aquestes necessitats són molt baixes i, bàsicament, aquests períodes se sol cobrir a reserves pròpies i del sòl. En cultius perennes, com l’olivera, sol ser més exigent i si no disposa d’un bon nivell d’humitat al sòl, pot entrar en estrès durant aquesta fase.
- Creixement i maduració interna del fruit: A mesura que els fruits maduren, la seva turgència i qualitat depenen d'un adequat subministrament d'aigua. La manca d'aigua pot afectar negativament el creixement i la qualitat dels fruits. La càrrega de fruits pot afectar la seva mida final i a les necessitats d’aigua de la planta.
- Reserves: és important cobrir les necessitats hídriques dels cultius fruiters en post collita ja que és el moment en el qual la majoria estan acumulant reserves.
Impacte de la climatologia quant a temperatures i hores de sol
La climatologia té un impacte directe en el creixement dels fruiters, especialment pel que fa a les temperatures i les hores de sol. Aquests factors influiran en el seu desenvolupament de la següent manera:
- Temperatures: Any rere any s’observa que la temperatura del sòl és més alta a inici de cicle. Això fa que les arrels entrin més ràpidament en activitat, i juntament amb la temperatura ambiental dona lloc a alteracions en la durada del cicle del cultiu. Unes temperatures adequades són essencials per al creixement dels fruiters. Si aquestes són massa altes durant la fase de floració, poden afectar negativament la viabilitat del pol·len i quallat del fruit. Així també, onades de calor fan que la planta entri en estrès provocant el tancament d’estomes fent aturades del creixement vegetatiu, a més d’alteracions com sobre maduracions o cops de sol en el fruit.
- Hores de sol: Les hores de sol són necessàries per a la fotosíntesi, el procés mitjançant el qual les plantes produeixen energia per al seu creixement i desenvolupament. Aquest factor, juntament amb la temperatura, condicionen principalment l’evapotranspiració i, en conseqüència, les necessitats hídriques i hores de reg.
Per tant, com a resum podem concloure que el creixement dels fruiters és un procés complex que està influït per múltiples factors. És important fer un seguiment adequat de la corba de creixement, ajustar les pràctiques de maneig i les necessitats hídriques al llarg del cicle de creixement i tenir en compte els factors climàtics i ambientals. Amb un maneig adequat i una atenció constant, es pot assegurar un creixement eficient del cultiu i una producció de qualitat.
Font: Oficina del Regant